Ι  σ  τ  ο  ρ  ί  α


Tα Αυγώνυμα χωριό του Δήμου Ομηρούπολης βρίσκεται στην κεντρική Χίο απέχει από τη χώρα  (πόλη Χίου) 16χλμ και βρίσκεται δυτικά του νησιού έξι χλμ στο δρόμο πριν τον Ανάβατο.
Ο Άμαντος ερμηνεύει την ονομασία του στηριζόμενος στον τύπο Αυγωνήματα (τόπο μεταξύ Αυγωνύμων και Αναβάτου) (ευθηνά) φθηνά δηλαδή κτήματα...Το χωριό είναι παλαιότατο μεσαιωνικό  και τα πρώτα κτίσματα του χρονολογούνται από τον 11 αιώνα.Ο Ιερώνυμος Ιουστινιάνης γενοβέζος ιστορικός, όπως και άλλοι, μνημονεύει τα Αυγώνυμα ως φρούριο οχυρωμένο. Κατά την παράδοση το χωριό κατεστράφη από τους πειρατές.

Το γραφικό αυτό χωριό μεσαιωνικό οχυρωμένο και μοναδικό, σύμφωνα με τον θρύλο χτίστηκε σε βραχώδη περιοχή μετά την αποπεράτωση της Νέας Μονής από τους ίδιους τεχνίτες που αποκτώντας την ελευθερία τους ζήτησαν νέα τύχη στα γύρω από το μοναστήρι βουνά. Οι εργάτες ήταν φυλακισμένοι που εξέτισαν την ποινή τους εργαζόμενοι για το μοναστήρι.

Άλλη ιστορικά τεκμηριωμένη άποψη για την ίδρυση του χωριού είναι το κτίσιμο σπιτιών του από τη φρουρά, άνδρες, αξιωματικούς κ.α. γύρω από τον πύργο (σημερινό δημοτικό ακίνητο όπου στεγάζονται δύο διαμερίσματα μας) που όπως σε πολλά από τα χωριά της Χίου είχε κατασκευαστεί σαν παρατηρητήριο από τους κατακτητές.

Μικρά παράθυρα σε απρόσιτο ύψος προδίδουν την οχυρωματική κατασκευή του χωριού προστατευόμενο έτσι από εχθρικές και πειρατικές επιδρομές.

Πολλά σπίτια επικοινωνούσαν μεταξύ τους, ακόμα υπάρχουν τα περάσματα (κτισμένες σήμερα πόρτες) από σπίτι σε σπίτι ειδικά στην περίμετρο του οικισμού για να υπάρχει οδός διαφυγής όταν ο εχθρός έμπαινε στο ένα σπίτι ξέφευγαν από το άλλο. Δείγμα των παραπάνω τα Σπιτάκια 1 και 4.

H γενικότερη οχύρωση του νησιού περιλάμβανε και τα παρατηρητήρια (βίγλες) με φρουρά (βιγλάτορες) όπως αυτός της Ελίντας που σώζεται μέχρι σήμερα καθώς και άλλες στην δυτική Χίο.

Σήμερα οι οικισμός προσεκτικά αναστηλωμένος - στις περισσότερες των περιπτώσεων - από τους σημερινούς ιδιοκτήτες των μικρών αγροικιών έχει ελάχιστους μονίμους κατοίκους αρκετούς όμως τα Σαββατοκύριακα.

 


 
      για τις κρατήσεις σας, εδώ...