Δημοσιεύσεις
  

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
Τεύχος 14 - Φθινόπωρο 1990

ΑΝΑΒΑΤΟΣ - Η ΚΑΣΤΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (Απόσπασμα)
Κείμενο: Θεόφιλος Δ. Μπασγιουράκης
Φωτογραφίες: Άννα Α. Καλαϊτζή


Σ' ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Πολύ δύσκολα η ζέστη του απομεσήμερου διαπερνά τους χοντρούς πέτρινους τοίχους. Ογδόντα τουλάχιστον πόντοι σκληρής πελεκητής πέτρας αποτελούν την καλύτερη μόνωση. Σχεδόν έχουμε την ψευδαίσθηση, ότι ζούμε κάποιες εκατοντάδες χρόνια πριν, σ' ένα μεσαιωνικό κάστρο. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στα Αυγώνυμα, σ' ένα σπίτι - ξενώνα του περασμένου αιώνα, με ανεπαίσθητες επεμβάσεις στην εξωτερική του λιθοδομή αλλά με θαυμάσια ανακαινισμένο εσωτερικό.

Σε κάθε χώρο έχουν διατηρηθεί όλα εκείνα τα παλιά ρομαντικά στοιχεία, καθώς και τα έπιπλα και σκεύη, που καθένας μας θα ήθελε να έχει γύρω του σε συνδυασμό με τις απαραίτητες σύγχρονες ανέσεις. Έχει δοθεί σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια, υπάρχει ένας πλήρης οικιακός εξοπλισμός, που εξασφαλίζει συνθήκες λειτουργίας ενός σύγχρονου σπιτιού. Εντύπωση μας προξενεί το υψηλό αίσθημα φιλοξενίας των διαχειριστών των ξενώνων, που έχουν προνοήσει να θέσουν στη διάθεση των επισκεπτών τους από καφέδες κάθε είδους, μέχρι μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακά χιώτικα ποτά. Δεν μπορούμε να ισχυρισθούμε, ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε συναντήσει παρόμοιο επίπεδο. Ίσως πολλοί από τους υπεύθυνους τουριστικών καταλυμάτων στη χώρα μας θα έπρεπε να επισκεφθούν, έστω για μερικά λεπτά, τα Αυγώνυμα. Θα διαπίστωναν, ότι ο πολιτισμός στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών δεν είναι μια πολύπλοκη ούτε δαπανηρή διαδικασία. Απλά απαιτεί υψηλό δείκτη ευαισθησίας και επιστροφή στην έννοια της φιλοξενίας, του "Ξένιου Δία", που από την αρχαιότητα αποτελεί παράδοση για τον τόπο μας.

Τα "Σπιτάκια" στα Αυγώνυμα είναι ένας αριθμός ξενώνων που έχουν δημιουργηθεί με ανάπλαση παραδοσιακών οικημάτων. Η διαμονή σε ένα τέτοιο χώρο είναι εξαιρετική από κάθε άποψη. Συνδιασμός παραδοσιακών στοιχείων αλλά και σύγχρονων ανέσεων εξασφαλίζουν στον επισκεπτη ευχάριστο περιβάλλον και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, χειμώνα-καλοκαίρι. (Τηλ: 22710-42702, 20513-4)


Σ' ένα λοιπόν απ' αυτά τα έξοχα παραδοσιακα σπιτάκια - ξενώνες, που ανήκουν στο Δήμο Ομηρούπολης, θα έχουμε την εξαιρετική τύχη να διαμείνουμε τις επόμενες μέρες. Προέκταση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας αυτών των όμορφων ξενώνων, είναι το ίδιο το χωριό, τα Αυγώνυμα.

Με την πρώτη ματιά διαισθάνεται κανείς την μακραίωνα ιστορία, την μεγάλη διαδρομή αυτού του τόπου μέσα στο χρόνο. Η αίσθηση αυτής της ιστορικής συνέχειας πολύ λίγο έχει αλλοιωθεί, παρ' όλες τις σύγχρονες οικιστικές αντιλήψεις, που έχουν εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια στα Αυγώνυμα. Οι οικιστικές αυτές αντιλήψεις διατηρούν τα βασικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα των Αυγωνύμων, όπως το ορθογώνιο λιτό σχήμα, την απουσία στέγης, τα μικρά ανοίγματα, την λιθοδομή.

Ένας προσεκτικός βέβαια-και όχι απαραίτητα αυστηρός- παρατηρητής, θα μπορούσε να επισημάνει αρκετές παρεκκλίσεις από τον παλιό τρόπο δόμησης των Αυγωνύμων, που αφορούν κυρίως τα είδη κάποιων αρμολογημάτων και λιθοδομών, που δεν έχουν την καταγωγή τους στα Αυγώνυμα αλλά σε άλλες περιοχές της χώρας. Αν όμως παραβλέψουμε -και γιατί να μην το κάνουμε άλλωστε;- τις όποιες μικροατέλειες και ανθρώπινες παραλείψεις, θα καταλήξουμε ανεπιφύλακτα να πούμε, ότι τα Αυγώνυμα είναι ένας πανέμορφος οικισμός, που δεν προσβάλλει την αισθητική μας με ακαλαίσθητες παρεμβάσεις ή εξόφθαλμες τάσεις νεοπλουτισμού.

Είναι ένας τόπος προικισμένος με υπέροχο φυσικό περιβάλλον, με προνομιακή γειτνίαση με τον Αναβατό και σε ελάχιστη απόσταση από την πρωτεύουσα της Χίου, την ξακουστή Νέα Μονή και τις θαυμάσιες δυτικές παραλίες.

http://www.periigites.gr/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=5&pid=53


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2005 -ΕΝΘΕΤΟ "ΤΑΞΙΔΙΑ"

ΧΙΟΣ - Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ (Απόσπασμα)
Κείμενο: Ντίνος Κιούσης


Σπιτάκια
Αυγώνυμα - Χίος
Τηλ. 22710- 20.513, 42.702
www.spitakia.gr


Αυτή είναι μια πρόταση για διακοπές πάνω από τη θάλασσα μιας και η κοντινή παραλία, η όμορφη Ελίντα απέχει 5 περίπου χλμ. και βρίσκεται περί τα 400 μ. πιο κάτω!
Τα Αυγώνυμα είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός κοντά στον Αναβατό με 2 - 3 ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα Σπιτάκια.

Εστί δε Σπιτάκια αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια με πολύ γούστο και μεράκι από τον Γιώργο Μισετζή που εκτός από ρεστορατέρ, καλλιτέχνης, φυσιολάτρης, έμπορος κι εξαίρετος οικοδεσπότης είναι και συνάδελφος δημοσιογράφος. Τα Σπιτάκια έχουν γίνει με αγάπη κι αυτό θα το νιώσετε κι εσείς μπαίνοντας μέσα. Οι χρωματικοί τόνοι, τα έπιπλα και η κάθε μικρή λεπτομέρεια έχει προσεχθεί ιδιαίτερα. Από τα Σπιτάκια κι από τα Αυγώνυμα ιδιαίτερα μπορείτε να δείτε ένα συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα με τον ήλιο να βυθίζεται μέσα στο Αιγαίο. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο το δίκλινο θα σας κοστίσει από 35 ευρώ με πολύ καλό πρωινό που συνήθως επιμελείται αυτοπροσώπως ο καλός μου συνάδελφος.


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2005 -ΕΝΘΕΤΟ "OIKO"

"10 προορισμοί που δεν κατέστρεψε ο τουρισμός" (Απόσπασμα)
Κείμενο: ΑΝΤΩΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ


ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ
Είναι αναμφίβολα το πιο εξωτικό και ερημικό κομμάτι της Χίου. Απίστευτης γραφικότητας ορεινά χωριά, άλλα έρημα άλλα σχεδόν, με συναρπαστική αρχιτεκτονική, κρυμμένα μέσα στους πευκώνες του Πελιναίου και στους θαμνότοπους της Αμανής και ακόμη κρυφές παραλίες με θεόρατα βότσαλα, ξεχασμένα εκκλησάκια στο έλεος του πελάγους, τα πάντα πνιγμένα από τα βαριά αρώματα του βουνού. Μια καλή επιλογή για να γνωρίσετε αυτόν το ξεχωριστό τόπο είναι ο γύρος του Πελιναίου με ασφαλτόδρομο, ξεκινώντας από τα Καρδάμυλα και ακολουθώντας τη διαδρομή Ναγός - Αμάδες - Βίκι - Καμπιά - Κηπουριές - Διευχά και επιστροφή στα Καρδάμυλα μέσω Πιτυούς.

Τα τοπία γύρω από το ψηλότερο βουνό της Χίου είναι συναρπαστικά, τα χωριά γραφικότατα και πολλοί χωματόδρομοι θα σας φέρουν σε κρυφές ερημικές παραλίες. Αξίζει να δείτε και μερικά σπουδαία μνημεία όπως την εκπληκτική Μονή Μουνδών, το Κάστρο της Ωριάς, τα βυζαντινά μνημεία στο Aγιο Γάλας και τα λείψανα του μεσαιωνικού πύργου και του χωριού Ταμάρκου, κοντά στην Πισπιλούντα.

info
ΠΩΣ ΠΑΤΕ: Στη Χίο ακτοπλοϊκώς (από Πειραιά και Θεσσαλονίκη) και αεροπορικώς (από Αθήνα - Θεσσαλονίκη). Για να ανακαλύψετε τη Bόρεια Χίο θέλετε αυτοκίνητο (καλύτερα τζιπάκι) ή μοτό (on off).
ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ: Στη Βολισσό θα βρείτε τον παραδοσιακό ξενώνα «Τα σπίτια της Στέλλας» (22740-21.421) και αρκετά οικονομικά δωμάτια στις γύρω παραλίες. Ξεχωριστή εμπειρία είναι η διαμονή στο μεσαιωνικό χωριό Αυγώνυμα στα καταπληκτικά «Σπιτάκια» (2271081201). Στα Αγιάσματα θα βρείτε τα δωμάτια της Καλλιόπης Ρυμική (22740-21.065)
ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ: Χιώτικη μαστίχα, χιώτικα γλυκά του κουταλιού, τυρί μαστέλο και τοπικό ούζο είναι μερικές από τις εμβληματικές γεύσεις του νησιού. Στη Συκιάδα θα φάτε στο Αλωνάκι και στη Λαγκάδα τη γνωστή ταβέρνα του Πασά. Oμως τις πιο αυθεντικές χιώτικες γεύσεις σε όλο το νησί θα βρείτε στον Μάκελο, στο χωριό Πιτυός. Στην υπόλοιπη Bόρεια Χίο θα βρείτε την ταβέρνα της Μαρίας στα Αγιάσματα, την ταβέρνα Αριούσιος στα Κουρούνια (κόκορας κρασάτος!) ενώ στη Βολισσό θα φάτε καλά στον «Πύθωνα».


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003

"ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Απόσπασμα)

XIOΣ: Eνα όμορφο νησί που δεν εξαρτάται από τον τουρισμό, είδε πέρσι τα ποσοστά της τουριστικής της κίνησης να αυξάνονται κατά 28%. Eτσι, η φετινή μείωση δεν αναμένεται να «αναταράξει» την οικονομική ζωή του τόπου.

Nαυτικοί, αγρότες, βιοτέχνες γλυκών του κουταλιού και ηδύποτων, οι Xιώτες έχουν διασώσει το φυσικό περιβάλλον και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τόπου τους. Eτσι, ο τουρισμός στο νησί είναι κυρίως «ποιοτικός». Eίναι ενδεικτικό ότι μόλις το 28% αποτελεί ο οργανωμένος τουρισμός των πτήσεων charters.

Oπως σημειώνει στην «K» ο κ. Γ. Mισετζής, μέλος της Eνωσης Ξενοδόχων και Eνοικιαζομένων Δωματίων και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Σύγχρονος Λόγος», «η μείωση του τουρισμού στο νησί δεν παρατηρείται στους μεμονωμένους επισκέπτες, αλλά στον οργανωμένο τουρισμό. Oι πελάτες που ταξιδεύουν μόνοι τους έχουν σταθερή αγοραστική δύναμη και συνεχίζουν να ταξιδεύουν όπως πριν από ένα ή δύο χρόνια. Eμείς εμμένουμε στην προσπάθεια να προσελκύουμε πελατεία διαφορετική από αυτήν που αναζητά όλο και φθηνότερες λύσεις στη Mεσόγειο. Στη Xίο, για παράδειγμα, έχουμε αρχίσει να προσελκύουμε φυσιολάτρες από τη Bρετανία και περιπατητές από τη Γερμανία».

Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματισμό των Eλλήνων σημειώνει: «Oι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού στην Eλλάδα θα πρέπει να μάθουν να αφιερώνουν χρόνο στον πελάτη. O καθένας θα πρέπει να ξέρει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου του. Eμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε το πρόγραμμα του πελάτη μας. Aν του αρέσουν οι παραδοσιακές γιορτές, θα του κλείσουμε τραπέζι σε ένα πανηγύρι, χωρίς να πάρουμε προμήθεια. Aν θέλει να μάθει για τα λιμάνια της Xίου θα του δείξουμε βιβλία. Oταν φεύγει ο πελάτης δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει χάσει λεφτά από την τσέπη του αλλά ευφροσύνη στην καρδιά του»...

ΠAPOΣ: Kι αν ο κ. Mισετζής πιστεύει στην επένδυση της καρδιάς και έχει επιτύχει, εξίσου επιτυχημένη είναι η υπερπολυτελής απόπειρα του Astir of Pallas στην Πάρο....


"ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΧΙΟΣ "
ΑΝΤΩΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ROAD"


Η σπαρμένη με πεύκα και κοτρόνια γη γύρω από τα Αυγώνυμα πολύ απέχει από το να χαρακτηριστεί καλλιεργήσιμη. Πιθανότατα από τα άγονα αυτά εδάφη (τα αγόνιμα) να ονομάστηκε έτσι το χωριό (ενώ υπάρχουν πολλές ακόμη εκδοχές για το όνομα, όπως ευώνυμα, ή ευώνητα, δηλαδή φτηνά κτήματα). Οι Αυγωνυμούσοι λοιπόν, μη μπορώντας να καλλιεργήσουν τη γη τους, έγιναν υλοτόμοι και εκμεταλλεύτηκαν τα πλούσια πευκοδάση τους. Οι παλιότεροι Χιώτες μάλιστα τους έλεγαν ξυλοσχίοτες ή πριονιστές, αλλά συνηθέστερα Μερούσους (όπως και τους κατοίκους του Αναβατού), αφού όλη αυτή η περιοχή της Χίου λεγόταν Μέρος.

Τα Αυγώνυμα είναι από τα παλαιότερα χωριά της Χίου και, όπως θα διαπιστώσετε με την πρώτη κιόλας ματιά, ένα από τα ομορφότερα: κυβόσχημα πέτρινα σπιτάκια σκορπισμένα κάτω από την κορυφή του λόφου, με υπέροχη θέα στα πευκοδάση του Αναβατού και το απέραντο πέλαγος, μικρές λουλουδιασμένες αυλίτσες, θολωτά πορτοπαράθυρα, πέργκολες με γιασεμιά και πεζούλια από καστανόγκριζη στουρναρόπετρα. Μέσα στα στενά καλντερίμια του χωριού θα δείτε έναν οικοδομικό οργασμό, αφού σχεδόν όλα τα παλιά σπιτάκια αναστηλώνονται με ευαισθησία και διακριτικότητα, ενώ πολλά από αυτά μετατρέπονται σε παραδοσιακούς ξενώνες. Ο καλύτερος εκ των οποίων είναι τα υπέροχα "Σπιτάκια" του Γιώργου Μισετζή, ένα συγκρότημα από αυθεντικά παλιά αυγωνυμούσικα σπίτια, σκόρπια σε διάφορες θέσεις στο χωριό, εξαιρετικά αναστηλωμένα (με καταπληκτικές αυλές, καλαίσθητα διακοσμημένα δωμάτια με θολωτές οροφές, με ξυλόφουρνους και ψησταριές για να μαγειρέψετε) τα οποία είναι ο ένας λόγος για να περάσετε μια πολύ ωραία βραδιά στο ειδυλλιακό αυτό χωριουδάκι ("Σπιτάκια", 9 δωμ., 30 κλ., ανοιχτά όλο το χρόνο)… είναι η διανυκτέρευση στα Αυγώνυμα και η επίσκεψη πρωί πρωί με τη δροσούλα στον γειτονικό Αναβατό, όπου πολύ εύκολα θα πάτε ακολουθώντας τον σηματοδοτημένο Α4, μέσα από μια βαθυίσκιωτη πευκοφυτεμένη κοιλάδα.

Δύσκολα θα μπορέσετε να ξεχάσετε την πρώτη εικόνα του Αναβατού, έτσι όπως θα εμφανιστεί ξαφνικά μπροστά σας σε μια απότομη στροφή του δρόμου: ένας πέτρινος κώνος από κυβόσχημα σπιτάκια, με μαύρες κηλίδες από τα ανοιχτά πορτοπαράθυρα, ένας πύργος από πέτρα στημένος πάνω από την ερημιά του δάσους να κρέμεται δίπλα στον αβυσσαλέο γκρεμό. Η υποβλητική εικόνα γεννάει πολύ έντονα συναισθήματα και αυτή ακριβώς η εικόνα είναι που έκανε τον Αναβατό το πιο διάσημο ίσως μνημείο της Χίου. Κατοικημένο μεν (σε ένα πολύ μικρό βαθμό), αλλά μνημείο. Ο Α4 σταματάει στη ρίζα του βράχου, όπου παρκάρετε, φοράτε το καπέλο σας και αρχίζετε την πεζοπορία στα στενά ανηφορικά καλνερίμια.  

 

 


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2004
ΕΝΘΕΤΟ "ΔΙΑΚΟΠΕΣ"
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ


ΑΝΑΒΑΤΟΣ
Δύσκολα θα μπορέσετε να ξεχάσετε την πρώτη εικόνα του Αναβάτου έτσι όπως θα εμφανιστεί μπροστά σας σε μία απότομη στροφή του δρόμου. Ένας πέτρινος κώνος από κυβόσχημα σπιτάκια με μαύρες κηλίδες από ανοικτά πορτοπαράθυρα, ένας πέτρινος πύργος στημένος πάνω από την ερημιά του δάσους να κρέμεται δίπλα στον αβυσσαλέο γκρεμό. Το εγκαταλειμμένο από τα χρόνια της σφαγής της Χίου χωριό, δημιουργεί ακόμη έντονα συναισθήματα, γι αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο μνημείο της Χίου.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξεχωριστή εμπειρία είναι η διαμονή στο μεσαιωνικό χωριό ΑΥΓΩΝΥΜΑ, στα καταπληκτικά "ΣΠΙΤΑΚΙΑ", για να βλέπετε το μαγευτικό δειλινό πάνω από τα Ψαρά.


Στα μενού των άλλων γλωσσών δείτε τις αναφορές για τα Σπιτάκια
σε ξένους τουριστικούς οδηγούς, έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά.


 
      για τις κρατήσεις σας, εδώ...